Na rynku spożywczym powszechnie korzysta się z artykułów bazujących na m.in. polipropylenie — obecnym w przedmiotach oznaczonych symbolem PP i polistyrenie — znanym jako EPS. Wyroby, najczęściej opakowania, stworzone z obu rodzajów tworzywa cechują się dużą odpornością na działanie substancji o odczynie zasadowym i kwasowym. Dlatego wykorzystuje się je do ochrony szybko psujących się produktów, np. mięsa, przed drobnoustrojami, bez wpływu na smak czy trwałość wyrobów pochodzenia zwierzęcego.
Tego rodzaju artykuły z tworzyw sztucznych zapewniają bezpieczeństwo i trwałość nie tylko produktom mięsnym, ale równie wyrobom:
- mleczarskim, a więc jogurtom oraz kefirom
- garmażeryjnym, czyli półproduktom mięsnym i rybnym.
Warto zaznaczyć, że tworzywa polipropylenowe i polistyrenowe chronią żywność przez całą drogę od producenta do konsumenta, a po zużyciu, opakowania mogą być przetworzone i ponownie wykorzystane, dlatego tym bardziej należy dbać o poprawne sortowanie.
Plastyczność artykułów z tworzyw sztucznych
W kwestii bezpieczeństwa i trwałości ważne jest też odpowiednie dopasowanie opakowania do kształtu produktu spożywczego. Tutaj ponownie sprawdzają się artykuły z tworzyw sztucznych, ponieważ jak mówi nazwa, jest to komponent, który jest wytworzony jedynie przez człowieka, co umożliwia nadanie mu właściwości i formy dostosowanych do konkretnych potrzeb. Taką właściwością może być np. plastyczność, która jest szczególnie ważna przy produktach o nieregularnym kształcie, czyli wszelkich produktach mięsnych.
Podsumowując, artykuły z tworzyw sztucznych są obowiązkowym elementem branży spożywczej. Wszystko dzięki łatwym do uzyskania formom i właściwościom, które w pełni zadbają o bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych. Warto również pamiętać o zalecie ich ponownego wykorzystania, dlatego należy mieć na uwadze poprawną segregację. Najważniejsze jest jednak to, by przy produkcji opakowań korzystać ze sprawdzonych syntetycznych materiałów i odpowiednio dopasowanej technologii.